Takaisin ylös

Suomenkarja laitumelle Rukkamäenpuistoon

29.05.2018

Tampereen Rukkamäenpuiston arvoniityllä laiduntaa tänä kesänä lampaiden sijasta kolme suomenkarjan hiehoa. Eläimet tulevat Ahlmanin koulun säätiön maatilalta, ja ne aloittivat kesäpestinsä tänään. Laidunkauden avausta oli seuraamassa Peltolammin koulun oppilaita sekä paikallisia asukkaita. Laidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta, pitää niittymaiseman avoimena sekä tarjoaa asukkaille elämyksiä.

Rukkamäessä laiduntavat hiehot ovat rodultaan suomenkarjaa. Suomenkarjasta kookkain rotu on kokonaan ruskea länsisuomenkarja. Ruskeavalkoiselle itäsuomenkarjalle eli kyytölle on tunnusomaista valkoinen juova selässä. Alkuperäisrodut soveltuvat hyvin luonnonlaitumille, sillä ne ovat muita nautoja pienikokoisempia ja ketterämpiä.

Hiehot kasvavat hyvin syömällä luonnonlaitumen ruohoja ja pensaita, ja lisäksi ne saavat vettä ja kivennäistä. Eläimiä ei saa ruokkia, jotta eläimet pysyvät terveinä ja alue pysyy puhtaana jyrsijöitä ja lintuja houkuttelevista ruuantähteistä. Laitumen laidalla on opastaulu, jossa kerrotaan laidunnuksesta, eläinten ruokintakiellosta ja muista käytännöistä. Lisätietoja Tampereen kaupungin nettisivuilta

Teksti ja kuvat: maisema-asiantuntija Riikka Söyrinki, ProAgria Etelä-Suomi/MKN Maisemapalvelut

DSCN6646

DSCN6643


Takaisin