Takaisin ylös

Kokemuksia lammaslomista

05.09.2018

Metsähallituksen lammaspaimenlomat ovat olleet erittäin suosittuja jo usean vuoden ajan. Täksi kesäksi mukaan toimintaan tuli useita yksityisiä lammaslomien palveluntarjoajia. Tällä hetkellä Laidunpankissa on 19 lammaslomien tarjoajaa eri puolilla maata. Hienoa! Metsähallitus markkinoi omalta osaltaan Laidunpankin palveluntarjoajia niille lukuisille hakijoille, joita arpaonni ei suosinut Metsähallituksen valinnoissa.
Pirkanmaalla lammaslomia tarjosi nyt ensimmäistä kesää Koivusalon mökki Valkeakosken Pyörönmaassa. Koivusalon mökkiä on markkinoitu pääasiassa Laidunpankin sekä Tori.fi -sivuston kautta. Lampuri Anna Rantala kertoo, että kesä on ollut vilkas. Ensimmäinen vapaa viikko lammaslomamökissä oli elokuun alussa.

Koivusalon mökin kokemukset lammaslomista ovat olleet positiivisia sekä asiakkaiden että lampurin näkökulmasta. Asiakkaiden palautteita on kertynyt mukavasti mökin vieraskirjaan. Pieniä käytännön haasteita lomalaisilla on ollut esimerkiksi kuivakäymälän käytössä ja eläinten ”sielunelämään” tutustumisessa. Tässä palveluntarjoajalla on keskeinen rooli: ohjeistusta tarvitaan moneen lähtöön. Tarvittaessa asiakkaita täytyy olla valmis opastamaan kädestä pitäen. Toisaalta uuden oppiminen on aina elämys. Ja sehän kuuluu asiaan, sillä mitään ennakkokokemusta paimenen pestiin ei tarvita.

Pyörönmaassa asiakkaat ovat lampaiden lisäksi päässeet hoitamaan maatiaskanoja. Moni asiakas on ilahtunut myös siitä, että lammasloma on löytynyt läheltä Etelä-Suomea ja mökistä löytyy mukavuudet.  Lisäksi lammasloma on saanut asiakkaita miettimään ruuantuotantoa, lähiruokaa, omavaraisuutta ja luonnon monimuotoisuutta uudesta näkökulmasta.

teksti: Riikka Söyrinki, ProAgria Etelä-Suomi / YMPPI-hanke
kuva: Anna Rantala

IMG_4969_RANTALA_ANNAN_KUVA

Takaisin