Takaisin ylös

Lampaiden testiryhmä haussa

04.05.2017

Lammaskatras Pirkkalaan?

Haemme tälle laidunkaudelle lammaskatrasta, jonka tehtävänä olisi kurittaa laitumen lupiinikasvustoja. Laidunnuksen avulla haetaan kokemuksia ja tietoa, miten laidunnus toimii vieraslajin torjunnassa. Tämä testaus on osa Ymppi - Pirkanmaan maatalousympäristön haasteet hanketta. Laidunkokemuksia seurataan työryhmässä, johon kutsutaan alan eri ammattilaisia huomioiden etenkin eläinten hyvinvointi ja kasvustoon liittyvät asiat. Laidunnusta on tarkoitus jatkaa myös tulevina vuosina.

Pirkkalan kunta ilmoittautui mukaan tähän hankkeeseen. Kunta on alueen maanomistaja. Pirkkalan Virkaniemi on luonnonkaunis alue ja sieltä löytyy yhtenäinen noin kahden hehtaarin nurmipelto reuna-alueineen. Alue rajautuu Pyhäjärveen. Paitsi lupiinin torjuntaan, alue soveltuu erinomaisesti laidunnukseen. Se on maisemallisesti upea virkistysalue aivan Pirkkalan taajaman lähettyvillä.  
Suunnitellulla laidunalueella on pari peltolohkoa saarekkeineen ja reunavyöhykkeineen. Alueelle on levinnyt jonkin verran lupiinia. Ennen kuin koko kaunis niemi on tuon vieraslajin kynsissä, on syytä tehdä jotain.

Mitä hyötyä?

Ymppi-hanke ja Pirkkalan kunta hakevat yhdessä lampuria, joka olisi valmis tuomaan alueelle laiduntamaan 10-15 lampaan katraan. Lampuri saa tässä pilotissa Pirkkalan kunnalta korvauksen laiduneläimistä ja aidatun alueen. Ymppi-hankkeen kautta järjestetään eläinten hyvinvoinnin seuranta ja kuntoluokitus. Lampuri myös kutsutaan mukaan seurantaa tekevään työryhmään.
Tavoitteena on saada alue mahdollisimman pian tänä kesänä laitumeksi. Ja nyt haetaankin luotettavaa yhteistyökumppania, jolta voisi tarvittaessa myös ostaa aidan rakentamisen. Kunta pystyy hoitamaan eläinten valvonnan. Mikäli aihe kiinnostaa, ottakaa pikimmiten yhteyttä.

Muutama sana lupiinista

Kokemuksia lupiinista lammaslaitumilla

Komealupiinin (Lupinus polyphyllus) eli kansankielessä lupiinin laiduntamisesta lampailla on monenlaista tietoa. Lammaslaidunnuksella on kuitenkin onnistuttu menestyksellisestä estämään lupiinin leviämistä. Pirkanmaalta tästä löytyy kaksi tuoretta esimerkkikohdetta:  

  •  Nokian Hätilännotkon viheralueella aloitettiin laidunnus kesällä 2010. Alueella oli tuolloin 10-20 m2 kokoinen lupiinikasvusto. Lampaat syövät mielellään lupiinin vihreät lehdet, jotka ovat lievästi myrkyllisiä. Alkuun seurattiin tiiviisti, että lupiinit eivät pääse kukkimaan, koska kukinto ja siemenet ovat erittäin myrkyllisiä. Tarvittaessa kasvustoa olisi niitetty, mutta se ei ollut tarpeen. Lampaat söivät vihreät osat niin tarkoin, että lupiini ei päässyt kukkimaan. Lupiini katosi alueelta kokonaan muutamassa vuodessa, kesällä 2015 ei löytynyt enää ainuttakaan yksilöä. Lampaat ovat laiduntaneet aluetta vuosittain ongelmitta.
  • Tampereen Rukkamäenpuiston laidunnus alkoi kesällä 2013. Kahden hehtaarin suuruisella laitumella oli tuolloin useita pistemäisiä lupiinikasvustoja. Neljän kesän laidunnuksen jälkeen lupiinit ovat kadonneet laitumelta. Aikuiset uuhet ovat laiduntaneet aluetta ongelmitta.

Oleellista on tiedostaa lupiiniin liittyvät riskit, ja valita laidunnuksen kohteeksi alue, jossa lupiinia on vain vähän ja laiduneläiminä käytetään aikuisia uuhia. Onnistunut lopputulos vaatii kuitenkin suunnittelua ja seurantaa, josta Pirkkalan Virkaniemessä vastaa Ymppi-hanke. Työryhmässä on mukana mm. lammaseläinlääkäri ja lammasasiantuntija. Toivomme, että tätä kautta saamme lisää tietoa tästä monia askarruttavasta aiheesta. Ohessa vielä tietoa lupiinin myrkyllisyydestä.

 

Lupiinit

Koko kasvi, erityisesti herneet, sisältävät myrkyllisiä alkaloideja.

*lupiinit = myrkyllinen; suuret annokset voivat aiheuttaa vaarallisen myrkytyksen tai hengenvaaraa

(toim. huomautus: ei siis voimakkaasti myrkyllinen = **)

Lähde: Castrén H., Perttilä R., Saloniemi H., Taponen S., Ahlström S.; Rehut, rehuhygienia ja myrkkykasvit; Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta; Helsinki 1995

 

Lupiinit (Lupinus)

Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Lähde: http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/kasvit/Sivut/default.aspx

 

 Pirkkalan Virkaniemi sijainti

 Ymppi-hanke
maisema-asiantuntijat
Jutta Ahro ja Riikka Söyrinki
p. 040 5444 899 (jutta) p. 040 7447 231 (riikka)
etunimi.sukunimi@proagria.fi
MKN Maisemapalvelut
ProAgria Etelä-Suomi ry

Virkaniemi

lippu_ja_rahaston_nimi_     ELY_LA01_Logo

Takaisin