Luonnonlaidunpäivä 15.6. muistuttaa luonnonlaiduntamisen tärkeydestä

04.06.2024

Valtakunnallista luonnonlaidunpäivänä 15.6. juhlitaan ympäri Suomen, myös Kyminlinnassa Kotkassa. Kansallisella juhlapäivällä halutaan tuoda esille laiduneläinten merkitystä luonnonhoidossa, sillä laiduntaminen tekee paljon hyvää uhanalaisille lajeille.

Luonnonlaidunpäivää juhlitaan vuosittain juhannusta edeltävänä lauantaina ja sen tavoite on nostaa esille luonnonlaitumia, niiden hoitajia sekä laiduntavia eläimiä. Kotkan Kyminlinnan muureilla järjestettävässä tapahtumassa esitellään luonnonlaidunnuksen hyötyjä, laiduneläinten hoitoa ja Laidunpankin toimintaa.

-        Kyminlinnan sisäpuolelle suuntautuville, tasatunnein alkaville luonto- ja kulttuurikierroksille voi ennakkoilmoittautua ja ne ovat osallistujille maksuttomia, vinkkaa maisema-asiantuntija Hanna Eronen Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista.

Tilat ympäri Suomen pitävät tuon päivän ajan avoimia ovia, järjestävät tapahtumia ja teemapäivässä mukana olevat ravintolat tarjoavat luonnonlaidunlihaa.

Luonnonlaitumet tarjoavat kodin monille lajeille

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu, ja 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

"Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia", korostaa Eronen.

Kyminlinnan Luonnonlaidunpäivän ohjelma

Luonnonlaidunpäivää vietetään Kyminlinnassa lauantaina 15.6. klo 11–15. Linnoituksen ulkopuolella on kaikille avoin tilaisuus, jossa on tarjolla erilaista opastusta, maistatuksia ja tuotteiden myyntiä. Muurien sisäpuolelle pääsee tutustumaan tasatunnein opastetuilla kierroksilla, joista kolme on kulttuuriympäristöön keskittyvää, ja kaksi luontoon sekä laiduntaviin eläimiin keskittyvää. Opastuksille on ennakkoilmoittautuminen.

Tapahtumaan saapuminen ja kulttuurikierrokselle ilmoittautuminen
Saapuminen paikan päälle onnistuu helposti pyörällä, kävellen tai autolla. Alueella on rajoitetusti parkkipaikkoja. Lastenvaunuilla voi linnan muurien ulkopuolella liikkua vaivatta, mutta muurien sisäpuolilla tapahtuville ohjatuille kierrokset eivät ole esteettömiä. Tapahtumapaikalla ei ole yleisö-WC:tä.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen maksuttomalle luonto- ja kulttuurikierrokselle: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/tapahtumat/kyminlinnan-luonnonlaidunpaiva tai

Hanna Eronen, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset,  hanna.eronen@maajakotitalousnaiset.fi

Yhteistyö

Tapahtuman järjestävät Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä Kotkan kaupungin, Kalliomäen tilan ja Taunolan pientilan kanssa. Tapahtuman järjestämistä tukee Opetushallitus.

Valtakunnallisen luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria ja Ruokavirasto.

Kaikki Luonnonlaidunpäivän tapahtumat Suomessa on listattu Luonnonlaidunlihantuottajien sivuille: https://luonnonlaidunlihantuottajat.fi/luonnonlaidunpaiva/.

3

 

Takaisin