Sankarilehmä piti uhanalaiset lajit hengissä – Saaristomereltä löytyy muinaisten aikojen luontoparatiisi

06.02.2024

Sankari
Kuvituskuva: YLE Juha Liede.

Kun muualla Suomessa luonto köyhtyy, Jungfruskärillä lajikatoa ei ole pelkästään pysäytetty vaan uhanalaiset lajit on saatu lisääntymään. Jungfruskär on vaikuttava onnistumistarina.


Monimuotoinen luonto voidaan palauttaa.
Jungfruskär on saariryhmä Paraisilla ja onnistuneen luonnonsuojelutyön parhaita esimerkkejä koko maassa – ellei jopa paras. Saarella kukoistavat erityyppiset niityt tarjoavat elinympäristön monelle Suomesta katoavalle lajille. Niityillä laiduntavat lehmät ja lampaat ovat suojelubiologin tärkeimpiä liittolaisia. Ne rikastavat luontoa. Jungfruskärin kukkaloisto onkin pitkälti hakamailla, metsälaitumilla ja lehdesniityillä laiduntavien kotieläinten ansiota.
Aina tilanne ei ole ollut näin hyvä.

Pusikoitunut saari raivattiin avoimeksi
Kasvit ovat tärkeitä, koska ne ylläpitävät elämää. Harvinaiset kukat houkuttelevat paikalle harvinaisia hyönteisiä. Jos tietty kukka katoaa, katoaa siitä riippuvainen pörriäinenkin. Kasvien välinen kilpailu voi muodostua monimuotoisuuden osalta ongelmaksi, jos korkeat kasvit jättävät herkät lajit täysin varjoonsa. Umpeenkasvaneet maisemat ovat nykyään merkittävä syy Suomea vaivaavaan lajikatoon.


Lue koko YLE:n juttu täältä.

Takaisin