Ylös

Paimenlomalla luonto elpyy ja mieli lepää

29.10.2020

Paimenlomia tarjoaa yhä useampi kotieläintila. Metsähallituksen paimenviikot ovat olleet suuressa suosiossa usean vuoden ajan. Paimenviikkojen alkuperäinen tarkoitus on arvokkaiden perinnebiotooppien hoito. Samalla paimenet huolehtivat laiduneläimistä, ja saavat lepoa ja elämyksiä kauniissa perinnemaisemissa. Paimenlomat ovat maksullisia, ja niihin sisältyy majoitus laitumen läheisyydessä. Ensi kesän paimenlomista otetaan jo monessa paikassa varauksia vastaan.

Aholaidan lammastila Kangasalla tarjoaa paimenlomia Vesijärven Palosaaressa. Lammaspaimenen työhön kuuluu laskea lampaat ja tarkkailla niiden hyvinvointia. Vastalahjaksi lampaat antavat villaterapiaa eli antavat halailla ja rapsutella itseään. ”Ensimmäiset lammaspaimenet aloittivat Palosaaressa kesällä 2019. Kokemukset ovat olleet positiivisia ja paimenet ovat olleet tunnollisia ja hyvin ihastuneita lampaisiimme. Saaren maasto on haastavaa, ja siksi kohderyhmänämme ovat aikuiset, jotka haluavat tehdä lammaspaimenen tehtävät ja nauttia luonnosta kauniissa saaressa”, kertoo Satu Aholaita.

Laidunpankki.fi -verkkopalvelussa on tällä hetkellä 28 paimenlomien tarjoajaa eri puolilta Suomea. Laidunpankissa voi laiduneläinten ja laitumien lisäksi ilmoittaa tai etsiä palveluja, jotka liittyvät laidunnukseen. Paimenlomien lisäksi löytyy esimerkiksi ympäristöyrittäjiä sekä suoramyyntitiloja.

Laidunpankki -palvelu perustettiin vuonna 2005 tavoitteenaan lisätä sopimuksellista yhteistyötä ja saada lisää laidunalueita hoidon piiriin. Se on yleishyödyllinen, valtakunnallinen palvelu, joka on käyttäjille maksuton. Palvelussa on nykyisin keskimäärin 15 000 kävijää vuodessa, mutta ilmoittajia on vähän suhteessa kasvavaan kysyntään. Tavoitteena onkin saada lisää palveluntarjoajia sekä laidunalueita Laidunpankkiin.

Lisätietoja:

Riikka Söyrinki             
maisema-asiantuntija             
MKN maisemapalvelut
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
ProAgria Etelä-Suomi ry / Pirkanmaan aluetoimisto
p. 040 7447231
riikka.soyrinki@maajakotitalousnaiset.fi

351

Takaisin