Ylös

Kiikarissa: Räikälänjoen luonnonlaitumet Janakkalasta

29.06.2021

Laidunuutisten Kiikarissa -sarjassa tutustumme vuosittain erilaisiin sopimuslaidunnuskohteisiin. Tänä kesänä vuorossa on Räikälänjoen luonnonlaitumet Janakkalan Tarinmaalta. Keskiaikainen Pyhän Laurin kirkon ja Laurinmäen torpparimuseo sekä alueen luontopolut ovat kiinnostavia matkailukohteita Tarinmaassa. Räikälänjoen luonnonlaidun sijaitsee Laurinmäen luontopolkujen läheisyydessä ja tiemaisemassa. Alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen Hakoisten linnavuoren kulttuurimaisemaan. Räikälänjoen rannassa sijaitseva luonnonlaidun on tuoretta niittyä, hakamaata ja metsälaidunta.

Räikälänjoen luonnonlaitumia on hoidettu nyt seitsemän vuotta. Laidunpankki on auttanut Janakkalan kuntaa löytämään laiduntajat alueelle jo kaksi kertaa. Lampuri Mira Heinonen Hämeenlinnasta hoitaa luonnonlaitumia nyt toista vuotta. Laitumet on vuokrattu Janakkalan kunnalta. Mira Heinonen kiittelee Janakkalan ympäristöpäällikkö Heikki Tammista hyvästä ja positiivisesta yhteistyöstä. Heinonen hoitaa kohteita maatalouden ympäristösopimuksen rahoituksella.

Kiikarissa osa1

Vuonna 2020 alueen laiduneläimet muuttuivat kyytöistä suomenlampaiksi vuokraajan vaihtuessa. Aluksi tuli paljon soittoja liittyen mm. lampaiden hyvinvointiin. Nyt muutokseen on totuttu ja tänä vuonna soitot ovat loppuneet. Kuuden hehtaarin alueella laiduntaa nyt 26 uuhta. Alueen laidunnuspainetta nostettiin vuonna 2020 ja laidunnuksen tulos parani huomattavasti viime syksynä. Tavoitteena alueella on vähentää kohteen rehevyyttä ja ylläpitää kulttuurimaiseman avoimuutta.
 
Mira Heinonen lähettää terveisiä kaikkiin kuntiin ja toivoo lisää hyviä luonnonlaidunkohteita sopimuslaidunnukseen. Tämä on erittäin hyvä tapa hoitaa luontoa, maisemaa ja tuottaa virkistyspalveluja, kertoo Heinonen. Elokuussa kuulemme, miten laidunkausi 2021 sujui Tarinmaalla ja millainen oli laidunnuksen tulos.

teksti ja kuva:
maisema-asiantuntija Auli Hirvonen
Etelä-Suomen MKN maisemapalvelutTakaisin