Kiikarissa: Räikälänjoen luonnonlaitumet Janakkalasta

31.08.2021

Laidunuutisten Kiikarissa-sarjassa tutustumme vuosittain erilaisiin sopimuslaidunnuskohteisiin. Tänä kesänä 2021 on vuorossa Räikälänjoen luonnonlaitumet Janakkalan Tarinmaalta. Käväisimme laidunkauden alussa kesäkuussa laitumilla ja nyt juttu jatkuu.

Vaikka mennyt kesä oli paahteinen ja kuiva, se ei vaikuttanut luonnonlaitumen kasvuun. Jokirannan niityt ja hakamaat ovat melko reheviä ja lampuri Mira Heinonen totesikin, että ensi vuonna lammasmäärää voidaan kasvattaa nykyisestä 26 lampaasta ainakin 40 eläimeen. Elokuun puolivälissä laitumella kasvaa vielä reippaasti tuoretta ruohoa. Laidunnuspaineen tarkkailu ja oikean eläinmäärän löytäminen on ensi kesän haaste. Laitumella oli havaittavissa kuitenkin jo hienoista kehitystä, sillä alueella kukki vielä muun muassa keltamatara, siankärsämö, särmäkuisma ja harakankello. Hitaasti ja varmasti ainakin osa laitumesta kehittyy kohti tuoretta niittyä.

IMG_2223

Lampaat ovat pitäneet hakamaiden ja avoimien niittyalueiden vesakot kurissa. Mutta osa laitumesta kaipaa vielä harvennusta. Kohteeseen on tehty viimeksi vuonna 2015 hoitosuunnitelma ja se alkaa kaivata pikaisesti päivitystä. Myös tässä kohteessa tulee hyvin esiin hoitosuunnitelman päivityksen tarve. Alueen kehittyessä myös hoidon tarve muuttuu ja kohdentuu toisin.

Mennyt kesä on ollut siis suosiollinen. Lampaille on riittänyt hyvin rehua ja eläimet ovat voineet hyvin. Ainoa negatiivinen tapaus on ollut yhden lampaan katoaminen. Eläintä on etsitty alueelta kovastikin, mutta tuloksetta. On aina hyvä selvittää, mitä on tapahtunut, mutta aina ei löydy katoamiselle syytä. Räikälänjoen luonnonlaidun on kuitenkin hyvä ja rauhallinen paikka laiduntaa, vaikka alueella käykin paljon matkailijoita ja retkeilijöitä.

Janakkalan kunnan ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen katsoo, että alueen luonnonlaidunnus on lisännyt Laurinmäen vetovoimaisuutta ja monipuolisuutta. Erityisen suuri merkitys ja vaikutus laiduntamisella katsotaan olevan alueen arvokkaan maiseman avoimuuden säilyttämisessä ja lisäämisessä.  Myös luonnon monimuotoisuuden toivotaan lisääntyvän pikkuhiljaa. Lisäksi laidunnus on edullinen tapa hoitaa kunnan maisemaa ja luontoa.

IMG_2237

teksti ja kuvat: Maisema-asiantuntija Auli Hirvonen
Etelä-Suomen MKN maisemapalvelut

Takaisin