Laidunnuksen avulla eroon haitallisista vieraskasvilajeista

05.09.2022

Haitallisten vieraskasvilajien poistoa laiduntaen

Kuluneena kesänä 2022 lampaat ovat laiduntaneet ympäri Suomea haitallisia vieraskasvilajeja popsien. Tulokset ovat olleet kiitettäviä ja haitalliset vieraskasvilajit, kuten jättipalsami ja lupiini ovat maistuneet laiduntajille esimerkiksi Porissa, Paltamon Mieslahdessa, Jyväskylän Vehkalammenpuistossa ja Helsingin Vallisaaressa.

Haitalliset vieraskasvilajit levitessään mm. yksipuolistavat ja köyhdyttävät alueellista alkuperäistä eliö- ja kasvilajistoa. Kasvupaikkojen monotonisuus kurittaa esimerkiksi selkärangattomia, kuten pölyttäjiä. Ne eivät esimerkiksi enää löydä isäntäkasviaan alueella vieraskasvilajien levittäessä voimakkaampaa houkuttelevaa tuoksua ja ravinto- ja lisääntymiseen vaadittu kasvi häviää, kun vieraskasvilajit valtaavat alkuperäisen kasvillisuuden elinalaa. Jättipalsami ja komealupiini ovat kenties tunnetuimpia vieraslajejamme. Jättipalsami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella ja komealupiini kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Tämä tarkoittaa, että vieraslajilainsäädännön nojalla ” Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.”(vieraslajit.fi).

Jättipalsami, komealupiini ja jopa jättiputket maistuvat lampaille, vuohille ja naudoille parhaiten nuorina yksilöinä, joten laidunnusajankohdan aloitus on hyvä ajoittaa jo aikaisin kevääseen. Oikean laidunpaineen määrittäminen alueelle, laidunnuksen jatkuvuus ja laiduntajien monipuolisesta ravinnosta huolehtiminen tulee huomioida vieraslajien poistoa laidunnuksen avulla suunniteltaessa ja toteuttaessa.

Lue lisää aiheesta:
https://vieraslajit.fi/lajit
https://www.proagria.fi/uploads/archive/attachment/toimintamalli_vieraslajit_laidunnuksessa_0.pdf
https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000008970220.html
https://www.heinola.fi/ajankohtaista/koskensaaren-lampaiden-laidunnuskausi-on-paattynyt/
https://yle.fi/uutiset/3-12560849

Takaisin