Sarvanan tila kokee sopimuslaidunnuksesta olevan vain hyötyjä

03.08.2023

Sarvanan tilan angus-karjaa

Ruoveden Sarvanan tilalla Ruoveden Sarvanan tilalla laiduntaa Angus-karjaa. Vaikka omat alat ovat laajat ja hyvin laidunnuskäytössä, on tilalla yli kymmenen vuoden ajan ollut käytäntönä viedä laiduntajia muuallekin, jo tutuksi tulleille ja hyväksi havaituille laitumille ja yhteistyötahoille.
-  Sopimuslaidunnuksemme alkoi varsin luonnollisesti, kun tuttujen ja ystäväperheiden kanssa tuli vietettyä aikaa lasten harrastusten parissa. Laidunnus nousi esille ja sai sillä tavoin luonnostaan alkunsa. Eläimiä on lainattu ja niistä on aina huolehdittu hyvin, kertoo tilan emäntä Katriina Sarvana.

Sarvanan tilalle sopimuslaidunnus on tuonut pääasiassa vain onnistumisia. Alussa oli pieniä haasteita, kun eläimet saapuivat ennalta tuntemattomaan paikkaan. Joitain kertoja on eläin ollut hetkittäin karussa ja onpa joskus lähistöllä ollut petojakin.
- Silloin olemme menneet paikan päälle katsomaan, mutta tilanteet ovat lopulta rauhoittuneet nopeasti. Nuokin kesät ovat sujuneet lopulta laidunnuksen osalta hyvin, Katariina muistelee. 

Angus-karjaa laiduntamassa

Tutut laitumet ja oma karja-auto

Tutuiksi tulleille kesälaitumille lähdetään yleensä touko-kesäkuun vaihteessa. Tätä nykyä eläimet jo tietävät, minne ovat menossa, ja karja-auton kyytiin astellaan mieluusti. Perillä emot jäävät odottamaan laitumen portille toista autokuljetusta, ja vasta kun vasikat on saapuneet paikalle, lähdetään tutkimaan laitumia. Sarvanan tila kuljettaa eläimet itse omalla karja-autolla. Auto on yhteiskäytössä toisen tilan kanssa, mikä on todettu varsin oivalliseksi toimintatavaksi.

Syksyllä laitumelle tehdään kokooma-aitaus, josta eläimet sitten siirretään autoon. Paluu takaisin kotiin osuu yleensä syyskuun puolelle. Ajankohta vaihtelee kasvun riittävyyden mukaan, jotta laidun varmasti tarjoaa tarpeeksi syötävää.

Haastavinta karjan tarkkailu

Lähes ainoa haaste sopimuslaidunnuksessa on Katariinan mielestä se, kun eläimet ovat kauempana eivätkä omien silmien alla eikä niiden kasvua pääse samalla tavalla tarkkailemaan ja seuraamaan kuin kotitilalla olevien eläinten. Se välillä mietityttää, etenkin, kun on kyse jalostuseläimistä. Toisaalta, kun karja on luotettavan yhteistyökumppanin hoteissa, jolla on silmää ja ymmärrystä rodulle, saa tarvittavan tiedon myös sitä kautta.

Katariina kokee sopimuslaidunnuksesta olevan pääasiassa pelkästään hyötyjä.

-  Se tuottaa iloa, kun on voinut omin silmin todentaa, miten toisen tilallisen aiemmin umpeen kasvanut maisema avautuu ja muuttuu laidunnuksen myötä edustavaksi ja avoimeksi. Iloa lisää myös se, että hyväksi todetuilla kesälaitumilla vasikat kasvavat kokoaan hyvin. Kesälaitumilta palaavat eläimet ovat pääasiassa aina hyvinvoivia ja tyytyväisiä, iloitsee Katariina.Pihapiirin maisemaa

Tulevana kesänä Sarvanan karjaa on menossa myös ihan uusille laitumille. Hyvistä kokemuksista kumpuaa uusia yhteistyön versoja.

 

 

Teksti: MKNmaisema Hanna Eronen, maisema-asiantuntija

Takaisin