Suomen perinneympäristöt ja niiden uhanalainen lajisto ovat uhattuina

08.07.2023

Arvokkaat perinneympäristöt ovat uhattuina, koska laiduntamisesta maksettava tuki putoaa uuden sopimustulkinnan vuoksi. Metsähallituksen Luontopalvelut pelkää, että jopa Suomen arvokkaimmat saaristomaisemat ovat vaarassa. Jopa koko Suomen arvokkaimmat perinneympäristöt ja niiden uhanalainen lajisto ovat uhattuina laiduntamisen loppumisen vuoksi.

Vaara on todellinen, sillä uusi ympäristösopimusten tulkinta leikkaa reilusti laidunyrittäjien saamia korvauksia. Kärsijöitä ovat perinneympäristöt ja karjatilat.

Laidunnuskorvausta maksetaan pinta-alaperusteisesti. Uuden tulkinnan mukaan tukea saavalla kohteella pitää olla rehuntuotantoa. Kriteeri pudottaa pois alueet, joilla rehua ei voi tuottaa. Suurimmat ongelmat ovat metsälaitumilla ja saariston pienipiirteisillä perinneympäristöillä.

Tilanne on johtamassa siihen, että valtion luonnonsuojelualueiden ja kansallispuistojen hoidosta vastaavan Metsähallituksen on yhä vaikeampi saada eläimiä maisemanhoitajiksi kohteilleen.

Lue koko juttu. (Helsingin sanomat).

Metsähallituksen luontopalveluiden lisäksi MKN maisemapalvelut ja Laidunpankki ovat ovat erittäin huolestuneita tilanteesta.

 

Takaisin