Tukea alkuperäisrotujen kasvattamiseen

08.01.2024

Alkuperäisrotujen säilymistä ja geneettistä monimuotoisuutta tuetaan yksivuotisella ympäristösopimuksella.
Kainuussa alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimuksia on kuudella tilalla. Yksi sopimustiloista on Kainuun ammattiopiston opetusnavetta Seppälässä. Seppälässä sopimuksessa on 27 kyyttöä eli itäsuomenkarjaa.
” Hakuprosessi oli minusta tehty helpoksi, kun Vipusta löytyi eläinluettelot, joista suoraan pääsi valitsemaan. Ohjeiden lukemista tarkkaan se kyllä edellytti”, opettaja Kaisu Korhonen linjaa. Kainuun ELY-keskuksesta piti kysyä neuvoa pariin askarruttavaan kysymykseen. Seppälään tuli kesäkuun alussa kymmenen uutta eläintä, joiden sopivaa siirtoajankohtaa piti hieman suunnitella.

Seppälän kyytöistä tulee koululle alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimuksen kautta noin 20000 euroa vuodessa. ”Taloudellinen merkitys on siinä, että se tuo korvauksen niiden valtarotuja pienemmälle maitotuotokselle. Kyytöt ovat mukavia ja meillä opiskelijat kokevat ne helppoina.”

Tavoitteena geneettinen monimuotoisuus
Alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimus edistää ja säilyttää alkuperäisrotujen geneettistä monimuotoisuutta. Voit tehdä kasvattamissopimuksen Suomen alkuperäisiin eläinlajeihin kuuluvista puhdasrotuisista eläimistä, jotka ovat saaneet puhdasrotuisia jälkeläisiä. Suomen alkuperäisrotuisia eläimiä ovat itä-, länsi- ja pohjoissuomenkarja, suomenvuohi, suomenlammas, ahvenanmaanlammas ja kainuunharmaslammas, suomenhevonen sekä maatiaiskanat ja -kukot.
Alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimus on yksivuotinen ympäristösopimus.


Lue koko Maaseutu.fi -sivuston juttu täältä.

Takaisin