Uutinen: Luomutuotannolla positiivinen tai neutraali vaikutus luonnon monimuotoisuuteen

07.02.2023

Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus ja ja Helsingin yliopisto on koonnut olemassa olevaa tutkimustietoa luomun vaikutuksista Suomen ja pohjoisten maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuteen. Julkaistua tietoa on vielä vähän saatavilla, mutta luomutuotannon vaikutuksen on havaittu olevan eliöryhmien monimuotoisuuden kannalta joko neutraali tai positiivinen.

"– Missään eliöryhmässä luomutuotannolla ei ole havaittu negatiivista vaikutusta monimuotoisuuteen tavanomaiseen tuotantoon verrattuna. Eniten luomutuotannosta hyötyy peltojen luonnonvarainen kasvillisuus, mikä selittyy sillä, että luomussa ei käytetä rikkakasvien torjunta-aineita. Kasvit ovat erityisen alttiita näiden aineiden haittavaikutuksille, sillä niillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia liikkua kuten monilla muilla eliöryhmillä, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen Lukesta kertoo. " 

Lue koko uutinen täältähttps://www.luke.fi/fi/uutiset/luomutuotannolla-paaosin-positiivinen-tai-neutraali-vaikutus-luonnon-monimuotoisuuteen

Takaisin