Ympäristösopimusaloja hylätty katselmuksissa eniten niissä tapauksissa, kun maankäyttölaji on metsämaa

19.03.2024

Ely-keskukset ovat valinneet viime vuonna sopimuksiin haetuista alueista katselmoitaviksi 19 210 hehtaaria. Näistä alueista 15 905 hehtaaria oli hyväksytty sopimuksiin 6.3. mennessä. 

Varsinkin lammastilat ovat olleet huolissaan meneillään olevista maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusten katselmoinneista. Sopimusalueiden tulkintaa on tarkennettu, ja moni pelkää alan supistuvan niin paljon, ettei aluetta ole enää kannattavaa hoitaa. Muutos tapahtui, kun erityisympäristösopimuksista siirryttiin pinta-alaperusteisiin tukiin. Kyseessä on kustannusperusteinen tuki, jota ei voida maksaa, jos alueen hoidosta ei synny kustannuksia, Ruokavirasto korostaa.

Ruokavirasto antoi torstaina väliraportin katselmointien tuloksista. Maatalousluonnon ja maiseman viisivuotisia hoitosopimuksia haettiin viime vuonna 1 696 kappaletta yhteensä 31 757 hehtaarin alueelle. Ely-keskukset ovat valinneet viime vuonna sopimuksiin haetuista alueista katselmoitaviksi 19 210 hehtaaria. Näistä alueista 15 905 hehtaaria oli hyväksytty sopimuksiin 6.3. mennessä, kun puolet kaikista haetuista sopimuksista oli katselmoitu.


Lue koko Maaseudun Tulevaisuuden juttu täältä. 

Takaisin